Er is nog altijd een groep mensen die zoveel tanden al vrij vroeg in hun leven is kwijtgeraakt dat een kunstgebit nodig is. Vele decennia terug was zo’n kunstgebit eigenlijk een van de weinige opties die beschikbaar was. De tandheelkundige techniek is er daarna wel op vooruitgegaan en heeft ook de mindere kanten van de losse prothese onder de loep genomen. Want als je kunstgebit vaak wat los in je mond zit, kun je kiezen om een klikgebit te gaan nemen. Dat is een prothese die je vast ‘klikt’ aan schroefjes die in je kaken zijn aangebracht. En de tandindustrie is tegenwoordig nog een stuk verder. Want je kunt ook vaste gebitten laten maken, de zogenaamde All on 4 of All on 6. De cijfers vertegenwoordigen het aantal implantaten waar je je gebit dan aan vast klemt. Zo hoef je ook niet langer elke dag meer je gebit in en uit te klikken.
Uitneembaar of vast gebit
Vind je tandarts dat je een kunstgebit of een klikgebit nodig hebt? Wellicht wil je niet met zo’n gebit rondlopen en dan is een All on 4 gebit een beter alternatief. Want esthetisch gezien krijg je dan tanden en kiezen aangemeten met een heel hoog echtheidsgehalte. Een gebit die enorme kauwkracht kan geven en je niet met het probleem opzadelt van een gebit dat in je mond meebeweegt. Dat is wel het geval met gewone en al wat oudere kunstgebitten. Je kaken gaan namelijk slijten bij het gebruik van zulke gebitten. All on Four mag dan de oplossing zijn, toch kiest niet iedereen daarvoor. Dat komt door de hoge prijs van zo’n prachtig artificieel gebit. Want je moet daar snel 15.000 euro voor neertellen. Een heel bedrag voor een wel geslaagde gebitsreconstructie.
Verschil met het klikgebit
All on 4 is dus geen gewoon kunstgebit maar ook niet een klikgebit. Een klikgebit wordt vastgezet op knoppen of op een staaf, ook wel bar of steg genoemd. Zo’n gebit doe je ’s avonds uit en reinig je dan buiten je mond. Maar een All on Four blijft altijd in je mond. Een implantoloog heeft die goed vastgezet. Zo is het net alsof je hele rijen nieuwe tanden en kiezen hebt. Die zitten dan vast aan een gebitsplaat die met vier implantaten, de kunstwortels, aan je kaak is gehecht.
All on 4 of 8?
Als vast gebied kan een All on Four goed voldoen als het je onderkaak betreft. Heb je zo’n gebit voor je bovenkaak nodig? Dan zijn er betere opties. Denk bijvoorbeeld aan een All on 6 of zelfs een All on 8. Het bot van de bovenkaak is nogal wat brozer dan dat van je onderkaak. Dat betekent minder houvast. Met zes of acht aanhechtingspunten los je dat weer op.
Goedkoop ‘shoppen’ voor een All on 4
Wanneer kies je nu voor een All on 4 of een All on 6? Als je voor het eerst een kunstgebit nodig hebt. Of als je een nieuwere versie van je oude prothese moet. Maar eigenlijk kies je er het beste zo snel mogelijk voor, onafhankelijk van de staat van je oude prothese. Want zo voorkom je verdere slijtage van je kaken. Staan de kosten in de weg? Dan kun je wellicht bij goede tandklinieken in het buitenland terecht want daar zijn de tarieven een stuk aantrekkelijker dan in Nederland.